Interdyscyplinarne Warsztaty Szkoleniowe w ramach Projektu AESOP4FOOD!

W ramach Projektu Erasmus+ pt. „Action for Education, Spatial Organisation and Planning for Sustainable Food (AESOP4FOOD) w dniach 26.06-5.07.2022 odbyły się interdyscyplinarne warsztaty szkoleniowe w Madrycie (Universidad Politécnica de Madrid) poświęcone zrównoważonym systemom żywnościowym.

Były one zwieńczeniem semestralnego kursu on-line, realizowanego innowacyjną metodą dydaktyczną Participatory Action Learning. W kursie on-line oraz warsztatach uczestniczyli studenci kierunków budownictwo (Katarzyna Sęk, Weronika Żurawska), inżynieria środowiska (Wiktor Bendkowski), gospodarka przestrzenna (Aleksandra Masłowska) i ogrodnictwo (Gbenjo Oluwadamilola Faith, Babatunde Olayemi Adeboboye), doktoranci Szkoły Doktorskiej SGGW (mgr inż. Aleksandra Jakimiuk, mgr inż. arch. Karol Langie) oraz pracownicy Katedry Rewitalizacji i Architektury (dr inż. arch. Aleksandra Nowysz, dr inż. Anna Podlasek).

 

Warsztaty były okazją do interdyscyplinarnych dyskusji na temat planowania systemów żywnościowych, jak również poznania lokalnych kooperatyw spożywczych i inicjatyw Rolnictwa Wspomaganego Społecznie. Kwestie bezpieczeństwa i suwerenności żywnościowej są obecnie jednymi z najbardziej istotnych wyzwań dla gospodarki, dlatego też zapraszamy studentów, doktorantów i pracowników na kolejne edycje kursu AESOP4 FOOD w latach 2023-2024.