III Interdyscyplinarne i międzynarodowe warsztaty badawczo-projektowe w ramach Projektu AESOP4food!
W ramach Projektu Erasmus+ pt. „Action for Education, Spatial Organisation and Planning for Sustainable Food (AESOP4FOOD) w dniach 03.07-14.07.2023 odbyły się interdyscyplinarne warsztaty w Montpellier (Institut Agro) poświęcone zrównoważonym systemom żywnościowym. W tym roku skupiliśmy się szczególnie na temacie Agriparków i analizowaliśmy lokalny “L’agriparc des Bouisses”.
Warsztaty były zwieńczeniem semestralnego kursu on-line, realizowanego innowacyjną metodą dydaktyczną Participatory Action Learning. W kursie oraz warsztatach uczestniczyli studenci kierunków: Architektura Krajobrazu i Budownictwo, jak również pracownicy Katedry Rewitalizacji i Architektury (dr inż. arch. Aleksandra Nowysz, dr hab. inż. Anna Podlasek, mgr inż. Grzegorz Pasternak i mgr inż. arch. Polina Vietrova).
Warsztaty były okazją do interdyscyplinarnych dyskusji na temat agroekologii i planowania miejskich systemów żywnościowych, jak również poznania lokalnych inicjatyw agroekologicznych. Kwestie bezpieczeństwa i suwerenności żywnościowej oraz projektowania regeneratywnego są obecnie jednymi z najbardziej istotnych wyzwań dla gospodarki.
W tym roku kończymy projekt AESOP4Food, niemniej będziemy nadal angażować się w rozwój warszawskiej Spółdzielczej Farmy MOST, która powstała również przy wsparciu AESOP4Food.
Więcej informacji na stronach:
https://wiki.landscape-portal.org/index.php/Montpellier_2024