II Interdyscyplinarne Warsztaty badawczo-projektowe w ramach Projektu AESOP4food!
W ramach Projektu Erasmus+ pt. „Action for Education, Spatial Organisation and Planning for Sustainable Food (AESOP4FOOD) w dniach 07.07-16.07.2023 odbyły się interdyscyplinarne warsztaty w Gandawie (University of Ghent & De Stadsacademie) poświęcone zrównoważonym systemom żywnościowym. Tytuł tegorocznych warsztatów to “Agroecological Urbanism – Future Heritage”.
Były one zwieńczeniem semestralnego kursu on-line, realizowanego innowacyjną metodą dydaktyczną Participatory Action Learning. W kursie oraz warsztatach uczestniczyli studenci kierunków: Architektura Krajobrazu i Gospodarka Przestrzenna oraz doktoranci Szkoły Doktorskiej SGGW i pracownicy Katedry Rewitalizacji i Architektury (dr inż. arch. Aleksandra Nowysz, dr inż. Anna Podlasek).
Warsztaty były okazją do interdyscyplinarnych dyskusji na temat agroekologii i planowania miejskich systemów żywnościowych, jak również poznania lokalnych farm agroekologicznych. Kwestie bezpieczeństwa i suwerenności żywnościowej oraz projektowania regeneratywnego są obecnie jednymi z najbardziej istotnych wyzwań dla gospodarki, dlatego też zapraszamy studentów, doktorantów i pracowników na kolejną edycję kursu AESOP4 FOOD w roku 2024.